Γλύκισμα ψυγείου με μαντολάτο και φρυγανιές!

Πύλη της δύσης πρός την Ελλάδα,η επτάνησος συμπύκνωσε στη γαστρονομική της κουλτούρα,το ευλογημένο πλούτο της γής και των νερών τις,με τις πανίσχυρες επιρροές της Γαληνοτάτης,που εισχώρησε στις κουζίνες των Ιονίων και τους χάρισε αναρίθμητες ιδέες για μαγειρικές και γλυκά εδέσματα.Τα ιόνια νησιά έχουν μια φύση ανάστατη,γεμάτη τρομερές αντιθέσεις,απο πανύψηλα βράχια κομμένα με ένα γιγάντιο μαχαίρι,μέχρι ήπιους γηλόφους,όσο φτάνει το μάτι.Παραμυθένιες παραλίες μοναδικές σ'όλο τον κόσμο με τυρκουάζ νερά,και βλάστηση τόσο πυκνή που ξαφνιάζει .Με αφορμή λοιπόν το όμορφο νησί των Ιονίων την Ιθάκη αποφάσισα να σας δώσω ένα γλύκισμα που είναι σ'αυτά τα ευλογημένα μέρη.
Πανοραμική φωτογραφία απο την μονή των "καθαρών" στην Ιθάκη!
Μ' έμπνευση απο τα επτάνησα, η συνταγή του γλυκού είναι του ψυγείου με μαντολάτο και φρυγανιές σιροπιασμένες.
Υλικά
1 Πυρεξάκι μεσαίου μεγέθους
1 πακέτο φρυγανιές
Για την κρέμα
1 λιτρο γάλα φρέσκο-τα 100ml είναι για το μαντολάτο
6 κ.σ κόρν φλάουρ
2 κρόκους αβγών
1/2 φλιτζ ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
1 κ.σ μαργαρίνη
100 γρμ. μαντολάτο με γκοφρέτα μαλακό,σε κυβάκια (αφαιρείτε την γκοφρέτα)
Για το σιρόπι
3 φλιτζ. νερό
1 φλιτζ ζάχαρη
 1 ξυλάκι κανέλας
Για την διακόσμηση
500 γρμ φυτική κρέμα παγωμένη,χτυπημένη
κανέλα σε σκόνη
50 γραμ. μαντολάτο με γκοφρέτα καλά παγωμένο,σε μικρά κυβάκια.
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε 100ml απο το γάλα και το ρίχνετε στο μπόλ μαζί με τα κυβάκια απο το μαντολάτο και μια κουταλιά της σούπας απο την ζάχαρη.Ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε ένα πηχτό μίγμα.
Για την κρέμα
Σ'ένα μπόλ ενώνετε το κορνφλάουρ,την υπόλοιπη ζάχαρη,τα σποράκια βανίλιας,και τους κρόκους αβγών.Ανακατεύετε καλά.Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα,το αποσύρετε για λίγο απο την φωτιά  και προσθέτετε το παραπάνω μίγμα.Ανακατεύετε καλά με έναν αβγοδάρτη. Ξαναβάζετε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς,μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει προσθέτετε το μιγμα με το μαντολάτο και συνεχίζετε το ανακάτεμα πάντα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη.Κατεβάζετε απο την φωτιά και προσθέτετε τη μαργαρίνη.Ανακατεύετε. Σε κατασαρολάκι ετοιμάζετε το σιρόπι,βράζοντα ς τα υλικά. Σε πυρέξ στρώνετε μια στρώση φρυγανιές και τις σιροπιάζετε.Ξαναστρώνετε φρυγανιές και ξανασιροπιάζετε. Απλώνετε την κρέμα. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει η κρέμα. Βγάζετε το γλυκό και πάνω στρώνετε την σαντυγί. Πασπαλίζετε με κανέλα και τα κυβάκια μαντολάτου.Το αφήνετε 2-3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει πριν το σερβίρετε.
Καλή επιτυχία!