Κατηφορίζοντας προς το λιμάνι....


Μερικές φορές,η θέα εντός και εννοώ μέσα μας είναι πιο ενδιαφέρουσα απο τη θέα εκτός.Μα ποιός θα μπορούσε ν'αντισταθεί στην σημερινή γεμάτο απο ήλιο ημέρα; Έτσι κατηφορήσαμε πρός το λιμάνι της πόλης,κάνοντας μια μικρή ανάπαυλα μέσα απο την καθημερινότητα μας.Κάποια βήματα παραπάνω μέσα σε καλές στιγμές που σου ανήκουν,περπατάς και βλέποντας αυτη την ζωγραφιά αποτυπωμένη στους δρόμους και στο μικρολίμανο ξεκαθαρίζεις τα πράγματα τα εντός αλλά και τα εκτός.Γιατί ένα βήμα παραπάνω σε κάνει να δείς με μια διαφορετική πιο καθαρή ματιά, να εκτιμήσεις καλύτερα τη νέα πραγματικότητα γύρω σου και να προχωρήσεις!
Το συντριβάνι στο μέσον της λεωφόρου....
Μπαίνοντας προς τα ενετικά νεώρια στο Ηράκλειο που  βρίσκονται στο ενετικό λιμάνι. Τα νεώρια είναι στεγασμένοι επιμηκείς χώροι για την κατασκευή και επισκευή των καραβιών του βενετσιάνικου στόλου
Μια παλιά βάρκα σωσμένη στο πέρασμα του χρόνου σε καθηλώνει βλέποντας την.....
Είναι αδιαμφισβήτητα το έμβλημα της πόλης. Η ονομασία Κούλες επικράτησε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, ενώ στην ενετοκρατία ήταν γνωστός ως Castello del Molo και Rocca a Mare. Χτισμένος με ογκόλιθους, πήρε την τελική μορφή του μεταξύ 1523 – 1540 και έπαιζε σημαντικό ρόλο στην προστασία του λιμανιού. Έχει δύο ορόφους: στις αίθουσες του ισογείου φιλοξενούνταν κατοικίες καπετάνιων, αποθήκες ή χρησίμευαν σαν φυλακή ή αίθουσες βασανιστηρίων των Κρητών επαναστατών, από τους Βενετούς και στη συνέχεια από τους Τούρκους. 
Η διαδρομή από την παραλιακή ως τον Κούλε και μέχρι το τέλος του λιμενοβραχίονα, είναι από τους πιο κλασικούς περιπάτους των Ηρακλειωτών. 
Τα νεώρια, αυτές οι θολοσκεπείς επιμήκεις κατασκευές στα νότια του ενετικού λιμανιού ήταν ταρσανάδες. Εδώ οι Βενετοί ναυπηγούσαν κι επισκεύαζαν εμπορικά και πολεμικά πλοία. Αρχικά υπήρχαν τρία συγκροτήματα: τα Arsenali Antichi, τα Arsenali Vechi και τα Arsenali Nuovi. Σήμερα σώζονται μόνο τμήματα των Vechi (νοτιοδυτικά του λιμανιού) και των Nuovi (νοτιοανατολικά του λιμανιού), ενώ τα υπόλοιπα δυστυχώς κατεδαφίστηκαν για τη διάνοιξη της παραλιακής λεωφόρου. Δίπλα στα Arsenali Nuovi υπήρχε αποθήκη αλατιού και μια μεγάλη δεξαμενή νερού.
 Σήμερα διατηρούνται μόνο 5-6 νεώρια από τα 19. Πρέπει να αναφερθεί όμως ότι τα νεώρια προς το ενετικό λιμάνι δε σώζονται σε όλο τους το μήκος, γιατί μεγάλο μέρος τους κατεδαφίστηκε για να φτιαχτεί η παραλιακή λεωφόρος.
Κάθε νεώριο αποτελείται από δύο θολοσκεπείς χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από τοξωτά ανοίγματα και διαθέτει τέσσερα ανοίγματα στην οροφή για να μπαίνει το φως και ο αέρας.