Κόκκινα λαμπριάτικα αυγά!

Τα  κόκκινα αυγά της Λαμπρής, δίνουν χρώμα στο τραπέζι και το τσούγκρισμα τους δίνει τον τόνο της γιορτής. Για την πετυχημένη Λαμπριάτικη διακόσμηση και το χαρούμενο Αναστάσιμο τραπέζι παραθέτουμε μερικές συμβουλές για το έθιμο της βαφής.
Θρεπτικά στοιχεία
Ένα αυγό περιέχει βιταμίνες Α, Β και Ε, τρία σπουδαία μέταλλα: σίδηρο, ασβέστιο και ιωδίνη, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Το φρέσκο είναι αλλιώς
Πρώτο βήμα για να έχετε πετυχημένο χρώμα είναι η  επιλογή των φρέσκων αυγών. Ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρουμε τη φρεσκάδα βυθίστε το σε ένα ποτήρι αλατισμένο κρύο νερό. Αν το αυγό σταθεί στον πάτο του ποτηριού  είναι φρέσκο, αν σηκωθεί στην επιφάνεια, σημαίνει ότι έχει μεγάλο αεροθάλαμο και είναι μπαγιάτικο.
 
Οδηγίες βαφής
Για να μη σπάσουν να αποφύγετε:
•    να τα βάλετε κρύα σε καυτό νερό,
•    να τα βράσετε για πολλή ώρα,
•    να μην τα βράσετε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία,
•    να βράσετε μαζί περισσότερα από όσα χωράει ο πάτος της κατσαρόλας.
Έτσι, αγοράστε λευκά αυγά 7-10 ημερών, λεία χωρίς ραβδώσεις και εξογκώματα. και φυλάξτε τα στο ψυγείο
Πλύνετε τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε με χλιαρή σαπουνάδα και μαλακό σφουγγαράκι. Αφήστε τα τουλάχιστον 2 ώρες εκτός ψυγείου για  να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
Στρώστε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι σε κατσαρόλα με πλατύ πάτο.
Βάλτε μια μόνο στρώση αυγά κάθε φορά και σκεπάστε τα με νερό βρύσης  κατά 2 εκ.
Σκεπάστε με το καπάκι και  βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να έρθει το νερό σε σημείο βρασμού.
Χαμηλώστε πολύ τη θερμοκρασία ή σβήστε την εστία. Αφήστε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 12 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 15 λεπτά αν είναι  μεγάλου μεγέθους ή 18 λεπτά αν είναι extra large.
Βγάλτε τα αυγά με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς πάνω σε πετσέτα.
Αφαιρέστε όποια αυγά έχουν ραγίσει
Όποιο είδος βαφής και να επιλέξετε, παραδοσιακή για βράσιμο ή μοντέρνα για κρύο νερό, ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Χρησιμοποιείστε μια παλιά κατσαρόλα περίπου δυόμισι λίτρων με νερό και τοποθετείτε με προσοχή τόσα αυγά όσα χωράει ο πάτος φροντίζοντας  να σκεπάζονται όλα από τη βαφή.
Βγάλτε τα κόκκινα πλέον αυγά από τη βαφή, ακουμπήστε τα σε χαρτί κουζίνας κυλώντας τα για να φύγει το παραπανίσιο χρώμα και να αποφύγετε την αποχρωματισμένη κηλίδα στο μέρος που ακουμπούν στο χαρτί.
Για να γυαλίσουν  περάστε τα με ένα μαλακό πανί ποτισμένο με λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε να το ρουφήξουν και μετά σκουπίστε τα προσεκτικά με ένα μαλακό πανί.
Με γούστο και φαντασία
Αν θέλετε να βάψετε τα αυγά σας όπως οι προγιαγιάδες μας, θα χρειαστεί να φτιάξετε φυσικές χαλκομανίες. Βράστε από πριν λευκά αυγά. Διαλέξτε όμορφα μικρά φύλλα από φυτά και λουλούδια. Τοποθετήστε  από ένα πάνω σε κάθε αυγό και τυλίξτε προσεκτικά τριγύρω μια παλιά κάλτσα που θα στερεώσετε με μια κλωστή. Βουτήξτε  το αυγό μέσα σε βαφή για κρύο νερό. Τελειώστε με τη γνωστή διαδικασία στεγνώματος και γυαλίσματος. Άλλος καθαρά οικολογικός τρόπος για να βάψετε αυγά και σε άλλα χρώματα εκτός από το κόκκινο, είναι να χρησιμοποιήστε φλούδες κρεμμυδιών για ανοιχτό καφέ,  μαϊντανό για πράσινο,  ζαφορά για κίτρινο και λουλούδια βιολέτας για  μοβ- μπλε.
Τα παιδιά θα χαρούν υπερβολικά και θα αποκτήσουν μια δημιουργική απασχόληση αν τους αναθέσετε να ζωγραφίσουν ήδη βρασμένα λευκά αυγά. Προμηθευτείτε μη τοξικά χρώματα και αφήστε τα ελεύθερα να δημιουργήσουν.
Τυλίξτε  γύρω από τα αυγά είτε είναι χρωματισμένα ή λευκά κορδελίτσες διαφόρων χρωμάτων. Σχηματίστε φιογκάκια ή περάστε γύρω τους τις κορδέλες  σε ότι σχηματισμό σας αρέσει και κολλήστε με κόλλα.
Μπορείτε αντί για κορδέλες να χρησιμοποιήσετε λεπτό φυσικό σχοινί ή κύπερη και να ολοκληρώσετε τις συνθέσεις σας με μικρά αποξηραμένα φυτά, ξύλο κανέλλας ή αποξηραμένα φρούτα που θα κολλήσετε πάνω στο σχοινί ή θα δέσετε μαζί.
Τips σερβιρίσματος
Τα τσουγκρισμένα βρασμένα αυγά μπορείτε να τα διατηρήστε  στο ψυγείο για μία εβδομάδα και να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες,  πίτες, ή να φτιάξετε  ρολό με κιμά. Μπορείτε ακόμα να τα σερβίρετε σαλάτα με λαδόξιδο και αλατοπίπερο ή  σαν ορεκτικό πάνω σε μικρές φετούλες φρυγανισμένο ψωμί με μία φέτα εκλεκτό αβγοτάραχο Μεσολογγίου από πάνω και πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και άνηθο. Προαιρετικά στολίστε με  μια λεπτή φέτα λεμόνι… Απλά αφήστε τη φαντασία σας να δημιουργήσει…