Καθαρή Δευτέρα,κούλουμα και σαρακοστιανές συνταγές!

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας.
Η αφετηρία της Σαρακοστής είναι για τη χώρα μας μια ιδιαίτερη μέρα και γιορτάζεται κατά κύριο λόγο με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, με την παραδοσιακή λαγάνα, την ταραμοσαλάτα και τις ελιές.

Την ημέρα αυτή συνηθίζονται οι εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς, άλλωστε είναι μια γιορτή που ταιριάζει περισσότερο στην επαρχία με φόντο τη φύση και το πράσινο.Μας καλεί λοιπόν να τη γιορτάσουμε,και να βάλουμε στα πιάτα μας νόστιμες συνταγές παραδοσιακές.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την ταραμοσαλάτα
Σε μια κανάτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.
Σε ένα μπλέντερ ή πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και τα αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Συνεχίζουμε να αλέθουμε και προσθέτουμε στο μείγμα τα δύο είδη του λαδιού πολύ αργά στην αρχή, σχεδόν σταγόνα-σταγόνα, και όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, σε συνεχή ροή.
Διορθώνουμε τη υφή του ταραμά με το κρύο νερό, αν χρειάζεται, και το διατηρούμε στο ψυγείο.

ΥΛΙΚΑ

  • Για την ταραμοσαλάτα
    • 150 γρ. λευκός ταραμάς
    • 75 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
    • 95 γρ. κρεμμύδι σοφρίτο
    • 500 γρ. ηλιέλαιο
    • 65 γρ. ελαιόλαδο
    • 100 γρ. νερό, κρύο
    • 20 γρ. λεμόνι, χυμός Γ.Λουκάκος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την μελιτζανοσαλάτα
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις χαράζουμε και τις αλατίζουμε.
Σε ένα ταψί τοποθετούμε μια σχάρα και προσθέτουμε τις μελιτζάνες με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Σκεπάζουμε με ένα ταψί στο οποίο προσθέτουμε βάρος (π.χ. κονσέρβες) και τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Αποσύρουμε τις μελιτζάνες, τις λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε καυτή σχάρα μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και αφαιρούμε τη σάρκα, αφήνοντας έξω όσους περισσότερους σπόρους μπορούμε.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα πολυμηχάνημα και αλέθουμε καλά. Διατηρούμε στο ψυγείο.
Για το πιάτο
Τοποθετούμε τη μελιτζανοσαλάτα στο σκεύος σερβιρίσματος και προσθέτουμε τη φέτα και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ
45 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

  • Για την μελιτζανοσαλάτα
    • 1.5 κιλά μελιτζάνες
    • 100 γρ. πιπεριές κόκκινες, ψητές, ψιλοκομμένες
    • 30 γρ. κρεμμύδι σοφρίτο
    • 30 γρ. κρεμμύδι καραμελωμένο
    • 15 γρ. ελαιόλαδο
    • 20 γρ. σκορδόλαδο
    • 25 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
    • 25 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 5 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
    • 10 γρ. κρέμα μπαλσάμικο
    • 50 γρ. ντομάτα ψητή
    • ελαιόλαδο για τη σχάρα
  • Για το πιάτο
    • 300 γρ. μελιτζανοσαλάτα
    • 50 γρ. φέτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
    • βασιλικό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την σκορδαλιά
Σε ένα πολυμηχάνημα αλέθουμε τα φουντούκια μαζί με τα κρουτόν μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις αλεσμένες πατάτες, το μείγμα του φουντουκιού, το ξίδι, το σκόρδο και το λάδι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αλατίζουμε και αραιώνουμε με νερό, φέρνοντας την υφή της σκορδαλιάς στην πυκνότητα που θέλουμε
  • Για την σκορδαλιά
    • 300 γρ. πατάτες, βρασμένες και αλεσμένες στον χορτόμυλο
    • 5 γρ. σκόρδο, πολτοποιημένο
    • 20 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα
    • 120 γρ. ελαιόλαδο
    • 20 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
    • 20 γρ. κρουτόν
    • αλάτι
    • νερό