Γυμνάζομαι με Πιλάτες!

Το πιλάτες (pilates), είναι ένα είδος γυμναστικής που έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια και πρωτοξεκίνησε από τον Joseph Pilates στις αρχές του 20ου αιώνα.  Κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να πούμε ότι το πιλάτες είναι η απάντηση του δυτικού κόσμου στη γιόγκα της ανατολής. Η γυμναστική  αυτή περιλαμβάνει κυρίως στατικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας χωρίς αυτό βέβαια να είναι απόλυτο. Το πιλάτες είναι ένα από τα 3 βασικά είδη που συνήθως επιλέγουν οι γυναίκες. Τα άλλα δύο είναι η γιόγκα και η αεροβική γυμναστική. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα αυτής της γυμναστικής και ποιες ασκήσεις είναι καταλληλότερες για γυναίκες;  Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα ένα ένα.ενδυνάμωση - σύσφιξη
Ένα από τα βασικά προτερήματα του πιλάτες είναι η ενδυνάμωση των μυών.  Ορισμένες ασκήσεις πιλάτες είναι τόσο καλές, που η γυναίκα αμέσως αντιλαμβάνεται την σύσφιξη των μυών του σώματός της.

Iσορροπία
Η γυναίκα που κάνει πιλάτες αποκτάει περισσότερη ισορροπία δεδομένου ότι το πιλάτες είναι ένα είδος γυμναστικής που απαιτεί υψηλά επίπεδα και ικανότητες ισορροπίας.αρμονία - χαλάρωση
Με το πιλάτες το σώμα σφίγγει ενώ ταυτόχρονα το πνεύμα χαλαρώνει. Αυτού του είδους η γυμναστική είναι αντιαγχωτική και δίνει την ευκαιρία στη γυναίκα να τα βρει με το σώμα της αλλά και να βρεθεί σε αρμονία με το πνεύμα της. Το πιλάτες έχει πολλά στοιχεία της γιόγκα και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί αρκετά καλύτερα.


Eυλυγισία
Μια γυναίκα που κάνει πιλάτες, σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να πετύχει μεγάλη αύξηση στην ευλυγισία του σώματός της.απώλεια βάρους και περιττού λίπους
Όπως κάθε είδους γυμναστική, έτσι και το πιλάτες βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους και στην καύση του περιττού λίπους. Βέβαια η αεροβική γυμναστική στον τομέα της καύσης του περιττού λίπους έχει καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο και το πιλάτες δεν πάει πίσω.

Σύνδεση σώματος - πνεύματος
Όπως στη γιόγκα, έτσι και το πιλάτες βοηθάει πολύ στην αύξηση της σύνδεσης του σώματος με το μυαλό και το πνεύμα. Κατά κάποιο τρόπο, οι ασκήσεις του πιλάτες εκτός από σωματικές είναι ταυτόχρονα και πνευματικές.
Πιλάτες για γυναίκες!

Το πιλάτες είναι ένα είδος γυμναστικής που υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και στο σπίτι (τουλάχιστον οι περισσότερες ασκήσεις), ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν να γραφτούν σε ένα γυμναστήριο δεδομένου ότι στο γυμναστήριο έχουν κάποιον ειδικό που μπορεί να τις συμβουλεύσει για το πόσο σωστά κάνουν τις ασκήσεις. Επίσης στο γυμναστήριο υπάρχουν και διάφορα βοηθήματα που μπορεί να χρειάζονται όπως μπάλα γυμναστικής, μικρά βαράκια, κ.τ.λ. Άλλο ένα πλεονέκτημα που έχει το γυμναστήριο σε σχέση με το σπίτι είναι η παρέα που δημιουργείται, η οποία λειτουργεί ως σύμμαχος στην προσπάθεια κάθε γυναίκας. Η μία δηλαδή στηρίζει την άλλη και έτσι δεν τα παρατάει καμία. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται μια γρήγορη μορφή πιλάτες στο γυμναστήριο. Αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό το ρυθμό υπάρχουν και πιο αργές ασκήσεις για να δοκιμάσετε.